Apie naują tvarką dėl kompensuojamųjų vaistų

Ministre, rytoj keičiasi tvarka. Pacientams, kuriems vaistas išrašytas pirmą kartą ar po ilgesnės nei 6 mėn. pertraukos, bus išduodamas kainos konkursą laimėjęs vaistas. Kitaip sakant, pacientas turės pirkti pigiausią jam pasiūlytą vaistą. Gal galite pasakyti šios tvarkos naudą?

– Nauda pirmiausia bus finansinė tiek pacientams, tiek Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui. Mes nesame kažkokie pionieriai šioje srityje, tikrai ne viena šalis panašias priemones turi.

Tikslas yra paskatinti parduoti vaistą, kuris niekuo iš esmės nesiskiria ir nepermokėti už generinius vaistus – tokius, kurie yra gaminami daugelio gamintojų. Ir pačius gamintojus paskatinti konkuruoti kaina.

(Pagal lrytas)

Puiki tvarka!

Nepermokėti už vaistus - svarbu, ypač tada, kai vaistai kompensuojami iš bendro katilo, kuris yra ribotas.

Jeigu neiššvaistysime pinigų tokiems patiems, bet brangesniems vaistams, tai liks daugiau lėšų paskirstyti ten, kur alternatyvų nėra.

Papildyta kovo 11 komentaru, kurį skaitytojas qwer parašė po Verslo Žinių straipsniu

Vaistas, kurio gamintojas daugiausia investuoja į reklamą ir tiekimo grandinę, visada gydo geriausiai. O koks dar pagrįstas šv.“teisės rinktis” šalininkų argumentas, jei pacientas niekuo daugiau argumentuoti negali?

Gydytojas VZ redakcijai dar kartą paaiškintų, kad gydo ne vaistas, o jame esanti (cheminė) veiklioji medžiaga, kuri yra apskaičiuojama. Jei Veryga pasižiūrėjęs į mūsų išleidžiamas vaistams sumas bando tas išlaidas mažinti, raginimai “duoti” kiekvienam vaisto vartotojui po krepšelį gina aukštesnes kainas ir didžiųjų gamintojų verslo pajamas. Gąsdinimai “neduosit, tai nemokėsim mokesčių” jau kvepia problemom su galva, nes absoliučią daugumą vaistų sunaudoja pensininkai, kurie jau mokėjo mokesčius anksčiau, dabar už juos moka tie, kam vaistų laimei dar tiek nereikia. Taigi, palikti pensininkams teisę spręsti galima tik įrodžius, kad originalaus vaisto poveikis konkrečiam asmeniui lyginant su generiniu yra objektyviai geresnis, nes pataikauti jų norui matyti tą patį prekės ženklą pritaria tik uždirbantys iš jo tiekimo grandinės.

O šiaip atsakymas į visus su mokesčių paskirstymu išlaidoms nepasitenkinimus vienas - esam po Rumunijos ir Bulgarijos nuo galo pagal biudžeto dydį lyginant su BVP ES. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9409920/2-28112018-AP-EN.pdf/54409e5e-6800-4019-b7c1-580797a67001

Todėl arba teks nuolat taupyti ir negauti tiek ir tokių kokybiškų viešų paslaugų, kaip norėtųsi, arba spausti politikus protingai didinti mokesčius, pirmiausia turtui ir kapitalui.

Man asmeniškai gaila, kad Veryga taip puolamas. Gerai, kad jo pusėje mokslas, o blogai, kad visi žurnalistpalaikiai ignoruoja mokslą ir vaikosi pigių sensacijų.