Placebo efektas

Atnaujinimas: Straipsnis papildytas nuorodomis į podcastus

Kiek suprantu, Lietuvoje placebo efekto nesupranta beveik nė vienas žurnalistas, ir net daugeliui skeptikų yra sunku suprasti placebo niuansus.

Plačiojoje visuomenėje/populiarioje spaudoje placebas reiškia viena: protas ir įsitikinimai nugali kūną ir gali įveikti ligą (mind over body).

Tuo tarpu mokslininkams ir medikams placebas reiškia ką kita. Tai yra bet kokie su gydymu tiesiogiai nesusiję efektai įtakojantys tiek paciento savijautą, tiek ir tai, kaip pacientas apibūdina savo būklę.

Paprastai, tiriant gydymo priemonės efektyvumą, mokslininkai lygina kelias pacientų grupes. Vienai grupei taikoma tikra gydymo priemonė, o kitai grupei - neveikli.

Pavyzdžiui:

  • lyginant operacijas vienai grupei, gali būti daroma tikra operacija, o kitai tik įpjaunama oda
  • lyginant akupunktūrą, vienai grupei gali būti praduriama oda, o kitai - ne, arba duriama skirtingose vietose (“tikruose” akupunktūros taškuose, arba “netikruose”).
  • lyginant piliules, viena grupei duodama tikra piliulė, o kitai grupei analogiškai atrodanti cukraus piliulė

Tyrimo eigoje keičiasi abiejų grupių būklė. Nepaisant to, kad viena grupė gauna placebą - netikrą gydymą. Tai yra ne dėl kažkokio stebuklingo “įsitikinimai, gali paveikti ligą” (mind-over-matter), šios grupės būklė keičiasi dėl daugelio paprastų priežasčių, tokių kaip:

  • natūrali ligos eiga (pvz. negydomas peršalimas praeina, nevaisingumas daugeliu atveju diagnuozuojamas tik pagal tai, kad porai nepavyko pastoti per metus, daugeliui tokių “nevaisingų” porų net nedarant nieko papildomai, yra didelė tikimybė pastoti laikui bėgant).
  • bendravimas su gydytojais ir dalyvavimas tyrime (tai gali prisidėti prie to, kad pacientas labiau kreipia dėmesį į savo sveikatą, ar ja labiau rūpinasi kol dalyvauja tyrime)
  • savo būklės apibūdinimas po procedūros kinta dėl įvairių priežasčių (pvz. rimtas savo būklės apgalvojimas, noras nenuvilti tyrėjų, noras jausti geriau, palyginti skausmą praeityje su skausmu dabar yra neįtiktinai sunku).

Lyginant rezultatus tarp šių grupių, efekto skirtumas yra laikomas gydymo efektu. Placebo grupės būklės pasikeitimas nėra dėl kažokio galingo placebo efekto, o tik padeda atmesti su gydymu nesusijusius jau anksčiau paminėtus dalykus.

Jeigu rezultatai tarp tiriamų grupių nesiskiria, tai daroma išvada, kad tiriamas gydymo metodas yra neefektyvus, o ne tai, kad placebo efektas yra toks pats efektyvus, kaip gydymas.

Kitur apie tai

Skeptics with a K podcaste neretai kalbama apie placebo tyrimus:

Taip pat apie placebo efektą pasakoja ir Dr. Steven Novella podcast’e Skeptics Guide to the Universe:

Taip pat science based medicine: