Covid-19 naujienos, mitai ir melai

Vienu metu sirgti ir gripu, ir COVID-19 įmanoma

Šeimos gydytoja pabrėžia, kad gripas ir COVID-19 – daug sveikatos problemų sukeliančios ligos, tačiau reikia naudotis galimybe, kad nuo vienos iš jų galima apsisaugoti. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažįsta, kad veiksmingiausia gripo specifinė profilaktikos priemonė yra skiepai – jie apsaugo ir nuo paties viruso, ir nuo galimų sudėtingų komplikacijų.

„Žmogus pratęs nuo gripo saugotis dažnu rankų plovimu, kontakto su sergančiais vengimu, patalpų vėdinimu, tačiau visa tai neužtikrina, kad gripo virusas mus aplenks. Šio viruso galima išvengti pasiskiepijus – atvirkščiai nei COVID-19 viruso, nuo kurio vakcinos dar nėra. Pasiskiepijus nuo gripo, ženkliai padidinamas žmogaus atsparumas tą sezoną plintančiam gripo virusui bei sumažinama komplikacijų rizika“, – pasakoja B. Ratkūnienė.

Delfi

Apklausa parodė – nuo koronaviruso skiepytųsi tik kas antras lietuvis

Atsiradus vakcinai, nuo koronaviruso skiepytųsi kas antras Lietuvos gyventojas, tiek pat lietuvių vakcinos atsisakytų, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu „Vilmorus“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

Tyrimo metu tūkstančio Lietuvos gyventojų buvo teiraujamasi, kaip jie elgtųsi, jei bus sukurta ir prieinama vakcina nuo koronaviruso.

42,9 proc. apklaustųjų teigė, kad skiepytųsi, 42,5 proc. sakė, kad nesiskiepytų, o 14,7 proc. neturėjo nuomonės.

LRT

70 procentų – neįveikiama riba

Infektologas, Vilniaus universiteto profesorius Arvydas Ambrozaitis sako, kad su dabartiniu visuomenės nusiteikimu bus sudėtinga pasiekti Lietuvos Vyriausybė keliamą tikslą paskiepyti bent 70 proc. šalies gyventojų.

„Manau, vargiai ar įmanoma, kad 70 procentų pasiskiepytų žmonių, aš skeptiškai žiūriu į tą tikslą. Minimum, kaip specialistai teigia, turi bent jau 60 procentų pasiskiepyti, tuomet būtų ramu: negrėstų mums jokios bangos, karantinai, mažiau reikėtų saugotis“, – teigė jis.

Pasak profesoriaus, į skiepus reikia žiūrėti kaip į pilietinio solidarumo veiksmą, nes jis svarbus ne tik konkrečiam žmogui, bet visai visuomenei.

Alfa

Kelia paniką dėl vakcinų sudėties, remdamiesi populiariausiu skiepų priešininkų mitu apie aliuminį

„Facebook“ socialiniame tinkle vienas pilietis susirūpino vakcinų žala mūsų organizmams ir pasidalijo vaizdo įrašu, neva pagrindžiančiu šias įžvalgas. Pasak jo, vakcinose esantis aliuminis prasiskverbia į žmogaus smegenis ir sukelia neurologines ligas. Tad jo teigimu, smūgiai į galvą kur kas mažiau kenksmingi, nei vakcinos ir neva egzistuoja tyrimai, įrodantys šią didžiulę žalą žmogaus smegenims. Tai netiesa.

Kodėl vakcinose randamas aliuminis?

Pirmiausia svarbu išmanyti, kodėl vakcinose randamas aliuminis. Viena iš vakcinų sudedamųjų dalių yra adjuvantai. Jie vakcinose naudojami siekiant užtikrinti, kad organizmo imuninė sistema efektyviai reaguotų į ligos sukėlėją.

[..]

Derėtų priminti, kad tokie kiekiai, kokie dedami į vakcinas netgi yra kur kas mažesni, nei natūraliai gaunami šio elemento kiekiai, kasdien vartojant maistą. Daugelis antivakserių siekia pagrįsti, kad aliuminis yra toksiškas mūsų smegenims. Tokios įžvalgos niekuo nepagrįstos.

Delfi

Sunku suprasti, kodėl žmonės skleidžia melą

Daugiau nei 2 tūkst. lietuvių peržiūrėję vaizdo įrašą, kuriame pateikiama melaginga informacija apie COVID-19, nusprendė juo pasidalinti su savo „Facebook“ draugais. Melaginga žinutė sparčiai plinta ir atsiranda tikimybė, kad vis daugiau žmonių ja patiki. Vaizdo įraše teigiama, kad COVID-19 tėra sezoninis susirgimas ir mums visai nereikia saviizoliacijos, kaukių, saugaus atstumo laikymosi ar karantino.

Delfi

Socialiniuose tinkluose neva tai klinikose dirbanti moteris tikina, kad COVID-19 testai žmones užkrečia COVID-19 liga. „Sveiki žmonės darosi testus,kad galėtų dirbti,bet jie apkrečiami. Sveiki žmonės nešioja kaukes. Kam? Tam kad susirgtų?Aš sakau NE covid 19“, – tikina moteris, kalba neredaguota. Jos melagingu įrašu spėjo patikėti ir pasidalinti 1,3 tūkst. lietuvių.

Delfi svd

Galvojate, kad šalies ligoninės tuščios, o medikai nedirba? Koronaviruso skeptikams atsako medikas

„Tuščios ligoninės“ – turbūt girdėjote tokią repliką apie pandemijos mastą Lietuvoje ar gal ir patys taip manote, tačiau ši mintis nėra tokia originali.

Pavasarį buvo padaryta klaidų, kai stengtasi nufotografuoti skyriaus darbą, bet pacientai nepateko į kadrą, tada ir prasidėjo – ką jie ten dirba, kad tuščios lovos?“, – apie tai, kad dezinformacijos paneigti kartais neįmanoma, pasakoja medikas. Jis atkreipia dėmesį, kad informacijos viešinimą, pacientų atvejų aptarimą ar dalijimąsi vaizdine informacija apriboja ir įstatymai.

LRT

Paulius Gritėnas. Plandemija

Plandemija. Tai sąmokslų kūrėjų sugalvotas ir išpopuliarintas terminas, leidžiantis suprasti, kad pasaulį užklupusi COVID-19 pandemija yra kažkieno suplanuotas aktas. Kodėl svarbu kovoti su tokiomis sąmokslinėmis koncepcijomis ir plėtoti mokslinį pasaulio suvokimą? – Apie tais skaitykite Delfi