Kandidatai į prezidentus: Ingrida Šimonytė

Atnaujinta 2019-03-15

Pristatymas: pabandysiu atrinkti keleto populiariausių kandidatų į prezidentus pasisakymus temomis, kurios susijusios su laisvamanių vertybėmis (tiek už, tiek prieš).

TLDR; Ingrida Šimonytė - nepaisant to, kad konservatorė, bet vertybiškai nelabai tolima nuo laisvamanių, bet WTF Trumpas???

Pagal 15min skelbtą pokalbį su Ingrida Šimonyte:

– Ar skaitote horoskopus? Ar jais tikite?

– Oi, ne. Na, skaityti kartais skaitau, kad pasijuokčiau, pralinksminčiau savo arba kitų dieną. Bet kad tikėčiau, tai tikrai ne.

– Barackas Obama ar Donaldas Trumpas?

(Susimąsto) - Įdomus klausimas… Sakyčiau, kad Donaldas Trumpas. Pagal tai, kokia nauda Lietuvai, sakyčiau, kad Trumpas.

Pagal Lietuvos žinias:

Klausiama, ar pritartų tos pačios lyties asmenų partnerystei, I. Šimonytė sakė balsavusį už tokio projekto pateikimą Seime, tačiau jis buvo atmestas.

„Yra buvę du įstatymų projektai Seime, iš kurių už vieną balsavau, už kitą ne. Ir nebalsavau už tą, kuris bandė partnerystę apibrėžti kaip tam tikrą uabą. Aš tikrai nemanau, kad žmonių tarpusavio santykius dera apibrėžti kaip tam tikrus komercinius dalykus. (…) Jei mes kalbame apie partnerystę kaip ji suprantama Vakaruose, už tokį įstatymo projektą aš balsavau ir nematau jokio reikalo keisti savo nuomonę“, – sakė parlamentarė.

Ji taip pat pažymėjo, kad partnerystės institutas reikalingas ne tik homoseksualiems žmonėms, nes šalyje apie 40 proc. vaikų gimsta ne santuokoje ir „negalima ignoruoti, kad tokia yra realybė ir bandyti visus įpaišyti į kažkokią schemą“.

Bet klausiama, ar reikėtų keisti Konstitucijos įrašą, jog santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, parlamentarė teigė, jog tai esantis sudėtingas klausimas, ir iš pradžių reikėtų išspręsti situaciją dėl partnerystės, nes ji Lietuvoje iki šiol neįteisinta.

„Aš manau, kad pradžioje mes turime išspręsti, ko neišsprendžiame keliolika metų. Civilinis kodeksas galioja nuo 2001 metų, ten yra partnerystės institutas įtvirtintas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pagal pozicija (prie šio straipsnio yra prisegtas I. Šimonytės atsakymas į TS-LKD jai užduotus vertybinius klausimus):

tvirtai pasisakoma už partnerystės kaip alternatyvos tradicinei šeimai įteisinimą; aiškiai išreiškiamas palaikymas Stambulo konvencijai (…)); pritariama (…) leisti asmens dokumentų įrašuose naudoti ne lietuviškas raides. (…) abortų klausimu I. Šimonytė išsakė pritarimą, jog valstybei būtina daryti viską, kad moterys išvengtų svarstymo apie nėštumo nutraukimą.

Esu įsitikinusi, kad kiekvienas suaugęs žmogus turi teisę laisvai spręsti, savo santykių su kitais suaugusiais žmonėmis bei įsipareigojimų jiems klausimą.

Komentarai

Kviečiu apie šios kandidatės atitikimą laisvamaniškoms vertybėms padiskutuoti tviteryje.