Gripas, neatsakinga žiniasklaida, pseudoekspertai ir netikras balansas

Nors pernai trivalentės vakcinos nuo gripo apsaugojo nedaugelį, sirgo tūkstančiai gyventojų, o keletas net mirė, valstybinės įstaigos ir šiemet pripirko tų pačių. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Nerija Kuprevičienė LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ teigia – trivalentė vakcina užtikrina apsaugą nuo gripo, tad pirkti brangesnių neapsimoka.

(Pagal lrytas)

Gan idiotiška straipsnio pradžia, kai nepateikia informacijos apie tai, kiek iš sirgusiųjų buvo pasiskiepiję (deja, aš neradau statistikos apie tai).

Taip pat, absoliuti dauguma žmonių Lietuvoje, nesiskiepija nuo gripo, tad nesistebėkite, kad jie sirgs gripu.

O dar, dauguma statistikos Lietuvoje yra pateikiama apie gripą ir ūmias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas kartu (nes jas sunku atskirti be laboratorinių tyrimų), o skiepus turime tik nuo gripo.

Infektologas prof. habil. dr. Arvydas Ambrozaitis skatina skiepytis kasmet, nes labai sunku prognozuoti, kiek pavojingas bus gripo virusas. Tokiai nuomonei prieštarauja gydytoja homeopatė Daiva Jakubonienė. „Kiekviena intervencija turi riziką ir jeigu yra saugesnis būdas apsisaugoti, aš renkuosi pastarąjį“, – sako ji.

Kodėl LRT suteikia tribūną šarlatanams/homeopatams? Jau seniai išsiaiškinome, kad homeopatijos principai prieštarauja visoms mokslo žiniomis, o tyrimai rodo, kad homeopatija nepadeda nuo nieko. Tribūnos suteikimas homeopatams tik sukuria netikrą balansą ir dezinformuoja visuomenę.

Specialistai primena, kad reikėtų bijoti net ne paties gripo ar skiepo sukeltų trumpalaikių negalavimų, o po gripo gresiančių komplikacijų. Skiepai nuo susirgimo apsaugo apie 70 proc. pasiskiepijusių, o nuo komplikacijų – net 90 proc.

„Dažniausios komplikacijos – tai plaučių uždegimas, miokarditas, sinusitas, įvairių gretutinių ligų paūmėjimas, netgi insultas“, – vardija A. Ambrozaitis.