Puikus terminas – netikras gydymas

Šiandien atradau straipsnį, kuriame vartojamas terminas „netikras gydymas“.

Tai puikus terminas, kurį reikėtų vartoti visuomet, kai kalba eina apie alternatyviąją „mediciną“.

* Netikras gydymas niekada neturi apskaitos. Kiek žmonių numirė po tokių procedūrų lieka nežinoma. Todėl kyla įspūdis, jog galima į tuos dalykus nekreipti dėmesio, nes tai mažmožis.

* Netikras gydymas atitraukia žmogiškus resursus nuo produktyvaus darbo. Kiek turime raganų, užkalbėtojų, šamanų ar netikro gydymo specialistų – šimtus, jei ne tūkstančius.
Netikras gydymas atima dalį pinigų iš gerai žinomos medicinos: žmonės perka nereikalingas paslaugas ar vaistus, moka nežinia už ką. Dažnai taip vadinamos „universalijos“ ne tik nebūna pagrįstos gyvenimo praktika, bet ir neturi apskaitos, o tik reklamą. „Stebuklingi“ vaistai ar gydančios procedūros bijo racionalaus požiūrio į jas, vengia diskusijos su protaujančiais žmonėmis.

* Netikras gydymas tiesiogiai ir automatiškai mažina faktais pagrįstos medicinos autoritetą. Pradedama abejoti net jos pamatinėmis tiesomis. Ryškiausias to pavyzdys – tymų epidemija JAV, Izraelyje ir panašiai. Skiepai arba vakcinacija nėra ideali priemonė prieš visas ligas, tačiau kai kurių iš jų sunaikinimas yra šių procedūrų taikymo rezultatas.

* Nors netikras gydymas vargu ar bus kada nors visai panaikintas, tačiau juo žavėtis turėtų būti nemadinga. Deja, kai neturi jokios vilties, kreipiesi į bet ką. Net į netikrą mediciną.

(Pagal ve.lt – Kuo pavojingas netikras gydymas?)