Holistinių terapijų mokykla bei pseudomokslai Lietuvos universitetuose

Spalio 6 d. Klaipėdoje savo veiklą pradės Holistinių terapijų mokykla.

Kad būtų kuo mažiau daugiaprasmių terminų ir spėlionių, pateiksime Rytų ir Vakarų žmogaus sveikatos sampratas bei gydymo būdų pagrindus. Plačiau bus dėstoma reiki sistema, kinų medicina, meditacija, aromaterapijos pradmenys, ajurveda, mokysime nesudėtingų terapijų, tokių kaip karališkas tailandietiškas pėdų masažas, masažas tešlos gabalėliu ir pan.

(Pagal ve.lt)

Tenka apgailestauti, kad Lietuvoje populiarinama pseudomedicina. Bet tai kiek suprantu komercinė „mokykla“ ketinanti mokyti visokių niekų, tad ką padarysi.

Man baisiau yra tai, kad Lietuvoje universitetuose taip pat yra įtraukiami anti-moksliniai dalykai. Štai pasak to paties ve.lt straipsnio:

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultete yra Papildomos ir alternatyvios medicinos magistrantūros studijos.

Ką daryti?

  • Valstybei derėtų pradėti ginti pacientų teises apsaugant juos nuo neveikiančių „gydymo“ metodų.
  • Žurnalistams vertėtų užduoti sunkius klausimus: kur įrodymai, kad tai veikia? Kodėl ignoruojate mokslą ir tyrimų visumą, rodančią, kad dalykai, tokie kaip reiki neveikia ir negali veikti?
  • Universitetams, taikyti atitikimo realybei reikalavimus studijų programoms ir nemokyti „alternatyvios medicinos, kaip alternatyvos medicinai“, „astrologijos, kaip alternatyvos astronomijai“, „alchemijos, kaip alternatyvos chemijai“ ir „numerologijos, kaip alternatyvos aukštąjai matematikai“