Už neapykantos kurstymą yra baudžiama

2017 m. sausio 5 d. Kauno apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą pagal nuteistojo R. P. apeliacinį skundą dėl 2016 m. balandžio 12 d.  Prienų rajono apylinkės teismo nuosprendžio, kuriuo R. P. buvo pripažintas kaltu pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau – BK) 170 straipsnio 2 ir 3 dalį – už tai, kad viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl tautybės, bei, kad viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl tautybės (rusų).

Dar 2015 m. Europos žmogaus teisių fondo (toliau – EFHR) atstovas kreipėsi į prokuratūrą dėl R. P. viešai parašytų komentarų. Ikiteisminį tyrimą atlikusi policija nustatė, kad R. P. įvairiuose naujienų portaluose parašė net penkiolika baudžiamąją atsakomybė užtraukiančių komentarų.

[…]

Teismas akcentavo ir tai, kad nagrinėjamu atveju nuteistasis internete savo komentarus paskleidė net 15 kartų, todėl tokių jo veiksmų negalima vertinti kaip atsitiktinių ar neapgalvotų. Juo labiau įvertinus tai, kad tokios informacijos (komentarų) paskelbimas internete, remiantis EŽTT praktika, dėl savo apimties, greičio ir kartą atskleistos informacijos nuolatinio pobūdžio, neabejotinai padidina veikos pavojingumą, gali sukelti ir atitinkamus ilgalaikius neigiamus padarinius.

Per šešerius Fondo gyvavimo metus, organizacija pateikė 578 pareiškimus prokuratūrai dėl neapykantos ir diskriminacijos kurstymo, iš kurių jau 50 baudžiamosios bylos yra laimėtos.

(Pagal BNS)

Nuoroda

Pirminis šaltinis: Kauno apygardos teismo nutartis byloje 1A-9-594/2017