Stengiamasi išnaikinti poliomielitą, tymus ir raudonukę

Kodėl tuomet nebus privalomi skiepai nuo difterijos ir kokliušo, kurios taip pat labai užkrečiamos ir sunkios, ypač difterija, kuri nusinešdavo tūkstančių vaikų gyvybes, juo labiau kad pavieniai susirgimai difterija ir kokliušu taip pat registruojami?

Pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos 2014–2018 metų programą ir Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai skiepijami nuo 11 užkrečiamųjų ligų, suaugusieji – nuo gripo (rizikos grupių asmenys) ir nuo difterijos, stabligės kas 10 metų. Visi šie skiepai garantuojami kiekvienam vaikui, siekiama paskiepyti kuo daugiau vaikų, kad nuo sunkių ir pavojingų ligų būtų apsaugotas kiekvienas ir kad užkrečiamosios ligos būtų suvaldytos, kai kurios iš jų išnaikintos (tymai, raudonukė, poliomielitas).

Tiek kokliušas, tiek difterija yra labai pavojingos infekcijos, sukeliančios komplikacijų ir mirčių, tačiau dėl jų epidemiologinių ypatumų jas įmanoma suvaldyti (sumažinti sergamumą, komplikacijų dažnį, mirtingumą), tačiau ne visiškai išnaikinti. Pagrindinis kriterijus, kodėl buvo įvardytos šios 3 užkrečiamosios ligos – poliomielitas, tymai, raudonukė, nuo kurių turi būti paskiepyti vaikai, lankantys ikimokyklinio ugdymo įstaigą, yra tai, kad šios ligos yra likviduojamos pasaulyje (siekiama jas išnaikinti iki 2018 metų), todėl visos šalys turi kuo daugiau paskiepyti vaikų ir vykdyti tinkamą ir kokybišką šių ligų epidemiologinę priežiūrą.

(Pagal Bernardinai.lt)

Kitos nuorodos (angliškai)