Ajurveda - netikras gydymas su galimais sunkiais šalutiniais efektais

  • 2023-08-14
  • Laisvamanis

Lietuvos rytas rašo:

Po ajurvedinio gydymo teko gultis į ligoninę – apsinuodijo švinu

Moteris iš Kanados, kuri ne kartą buvo hospitalizuota dėl skrandžio skausmų ir vėmimo, vartodama ajurvedines tabletes – populiarią alternatyviąją mediciną – apsinuodijo švinu.

Vėliau vyriausybinės sveikatos priežiūros institucijos ėmė tirti tabletes tiekusią Ajurvedos kliniką. Tyrimo metu iš tiekėjo buvo konfiskuota šimtai tablečių. Atrinkusios 15 šių tablečių, visuomenės sveikatos agentūros nustatė, kad 14-oje iš jų buvo „didelis arseno, gyvsidabrio arba švino kiekis“. Tyrėjai išleido oficialų įspėjimą vartotojams, kad įmonėje parduodami produktai „kelia pavojų sveikatai“.

Nenoriu išskirti ajurvedos, derėtų ją padėti į kontekstą su visa kita senovine medicina (bei šių laikų “alternatyviąja” medicina).

Problema su Kinijos, Indijos ar Lietuvos bobučių pasakojimais grįsta medicina yra ta, kad ją formavo:

  • neteisingas supratimas, kaip veikia organizmas (či/qi/gyvybės energijos/meridianų/čakrų nėra)
  • neteisingas supratimas, kas sukelia ligas: či/qi/gyvybės energijos/meridianų/čakrų nėra - jų balansuoti ar aktyvuoti nereikia. O apie virusus, bakterijas, vitaminų ar kitų medžiagų perteklių/trūkumą praktiškai nežinojo.
  • nemokėjimas tinkamai diagnozuoti ligas (yra daug ligų kurias sukelia skirtingi dalykai, bet simptomai vienodi ar panašūs).

Dar pridėkite tai, kad niekas nedarė jokių tikslių tyrimų apie efektyvumą, saugumą ir pan… ir gaunate rezultatą: medicinos “sistemą”, kuria pasikliauti negalima.