Susirgus vėžiu tarkitės su tikrais daktarais

Mums reikia daugiau gydytojų, kurie viešai primintų žmonėms apie netikro gydymo žalą.

P. Povilonio teigimu, dažniausiai daroma klaida, kai žmonės, dar net nebendravę su gydytoju onkologu, bando internete ieškoti atsakymų, kaip gydytis ir patiki abejotinais gydymo būdais, o ne mokslu grįstomis medicinos praktikomis.

„Ko nereikėtų daryti išgirdus onkologinę diagnozę? Atsakymas paprastas – nepulti iškart į internetą, nes nuo to savijauta nepagerės. Informacijos gausa gali sutrikdyti ir suklaidinti. Yra didžiulė rizika, kad čia radus neteisingą informaciją, kuria patikėjęs ir pradėjęs taikyti, žmogus gali sau pakenkti. Pavyzdžiui, paklausius patarimų tų, kurie prisistato medikais, nors tokie nėra, pateikia neaiškios kilmės mokslinius tyrimus ir žada išgydyti vėžį bioenergetika, radikaliomis dietomis ar homeopatija“, – sako P. Povilonis.

Delfi

Ką daryti?

P. Povilonis tvirtina, kad išgirdus nemalonią žinią, kuri gali išmušti iš vėžių, visuomet svarbu tartis su gydančiu gydytoju, kuris padės apsispręsti dėl tinkamiausio gydymo būdo ir pradėti jį taikyti bei greičiau sveikti.

„Tokiais atvejais visuomet svarbiausia – nuoširdus pokalbis su gydytoju onkologu. Jei įtariama ar patvirtinta onkologinė liga, konsultacijoms pas gydytoją rekomenduojama atvykti su artimu žmogumi. Taip vizito metu bus ramiau, o išgirsta informacija geriau įsisavinta. Be to, prieš keliaujant pas gydytoją, užsirašykite visus kylančius klausimus, nes normalu, kad konsultacijos metu dalis jų gali pasimiršti. Nors tai atrodo banalu, bet tikrai padeda, kai žmogus jaudinasi tokiose situacijose“, – sako P. Povilonis.

Papildoma nuoroda