Antivakseris Seimo narys - Aidas Gedvilas

Faktas: vakcinos yra saugios ir efektyvios (60-95% efektyvumas)…

Bet Seime yra ne vienas antivakseris skleidžiantis dezinformaciją. Štai vienas jų - Aidas Gedvilas.

Seimo narys Aidas Gedvilas socialiniame tinkle „Facebook“ sekėjams pateiktuose skaičiavimuose aiškina, kad susirgus koronavirusu skiepyto žmogaus tikimybė mirti yra 8,45 karto didesnė nei neskiepyto. Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius paaiškina, dėl ko parlamentaro pateikti skaičiavimai nėra teisingi.

(…)

Seimo narys sąlyginę tikimybę skaičiuoja neteisingai, nes ji neparodo, kokia rizika yra susirgti būnant vakcinuotam ir nevakcinuotam“, – dėl ko A.Gedvilo skaičiavimai nėra tikslūs paaiškina duomenų mokslininkas.

„Skaičiuojant paprastai turėtume sudaryti trupmeną – viršuje įrašyti, kiek yra susirgusių vakcinuotų, o vardiklyje – kiek apskritai yra vakcinuotų asmenų Anglijoje.

Analogiškai reikėtų sudaryti trupmeną nevakcinuotų asmenų bendro skaičiaus ir susirgusių. Tuomet būtų galima palyginti rizikas“, – sako duomenų mokslininkas.

„Tai paplitusi klasikinė klaida – lyginti tikimybes, kuomet yra sumaišomos sąlygos“, – A.Gedvilo skaičiavimus vertina mokslininkas.

(…)

15min vertinimu (…) didžioji dauguma susirgusių asmenų, kuriems prireikė hospitalizacijos, buvo nevakcinuoti.

15 min

Žinoma, tai paplitusi klaida, bet panašu, kad Aidas Gentvilas šia klaidą daro ne vien dėl to, kad nesupranta, kaip veikia statistika ir mokslas, bet ir dėl to, kad jį tas klaidas daryti skatina antivakseriška ideologija.

Situacija Lietuvoje - į ligonines gula nevakcinuoti

Klaipėdos ligoninėse dėl COVID-19 gydoma 11 Skuodo rajonos saivaldybės gyventojų. „Pasidomėjau, ar jie buvo pasiskiepiję, tai mane informavo, kad nei vienas iš tų 11 pacientų nebuvo pasiskiepijęs“, – ligoninių duomenimis pasidalijo Skuodo rajono meras.

lrytas

Pasak Santaros klinikų vadovo Felikso Jankevičiaus, hospitalizuojamų pacientų skaičius nuolatos auga, daugiau nei 90 procentų jų yra užsikrėtę delta atmaina, nevakcinuoti: „Vienareikšmiškai visi hospitalizuojami pacientai yra nepaskiepyti, beveik 100 procentų.“

tv3