Netikras gydymas Lietuvoje įteisintas nuo 2021 sausio 1

Nuo Naujųjų metų įteisinama alternatyvioji medicina, iki šiol ji buvo visai nereglamentuojama. Alternatyviąja medicina laikomos poilsio, natūralios ir liaudies medicinos paslaugos. Prie jų priskiriamos ir delfinų, šunų, dėlių terapijos, akupunktūra.

Nuo 2021 m. sausio alternatyvioji medicina yra laikoma licencijuojama veikla. Tai reiškia, kad tokias paslaugas teikiantys asmenys nuo šiol privalo turėti reikiamą išsilavinimą, priklausomai nuo veiklos srities: medicinos, reabilitacijos, farmacijos, slaugos, akušerijos, kosmetologijos, edukologijos ir kitų.

Pakeitimu siekta apsaugoti gyventojus nuo netinkamų alternatyviosios medicinos paslaugų, mat už jas iki šiol nebuvo galima reikalauti žalos atlyginimo ir kompensacijų.

Papildomos ir alternatyvios sveikatos priežiūros paslaugos nebus finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Už jas, kaip ir iki šiol, žmonės turėtų mokėti patys.

LRT

Priminimas

Įstatymas kelia reikalavimus netikro gydymo paslaugas teikiantiems žmonėms turėti atitinkamą išsilavinimą. Bet netikrų dalykų mokymasis, nepadarys jų tikrais.

Tad galų gale nuo to kentės pacientai, o netikrą gydymą pardavinėjantys tipai iš to pelnysis.