Česnakai į makštį ir covid-19 sąmokslo teorijos

Delfi: Atsargiai – klaidinančiai išgyrė česnaką: siūlo sutrintą česnaką net naudoti makšties uždegimams gydyti

Česnakai gali turėti neigiamos įtakos kepenų veiklai. Nuo vienos skiltelės neatsitiks nieko, tačiau dažnai ir daug jų vartojant veikliosios šio augalo medžiagos gali apnuodyti kepenis. Nereikėtų pamiršti, kad česnakai sukelia specifinį burnos ir kūno kvapą, o dideli kiekiai gali turėti įtakos virškinamojo trakto negalavimams, pykinimui ir vidurių pūtimui.

Delfi laidoje „Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu“, Vilniaus universiteto profesorius, gydytojas Vytautas Usonis trumpai buvo užsiminęs apie česnaką. „Dėl česnakų, yra daug augalų, kurie yra labai populiarūs ir traktuojami kaip priešvirusiniai, imunitetą gerinantys. Tačiau visa tai yra tol, kol pradedame ieškoti įrodymų, kad iš tiesų taip yra. Kažkas valgo česnaką, neserga, kažkas nevalgo – serga, taip nėra. Yra įrodymų, kad tai nėra veiksminga. Taip, jie tradiciškai likę iš tų laikų, kai geriau nieko neturėjome, bet šiais laikais jau turėtume būti labai atsargūs“, – sakė jis.

LRT FAKTAI. Griežtėjant karantinui, plinta melagienos dėl miestų gatvėse esą vaikštančių žmonių su ginklais

Internete piktinamasi, esą žmonės su uniformomis neleidžia miesto gyventojams prieiti prie eglutės.

Šaulių sąjungos atstovė Dovilė Pukertaitė LRT.lt patvirtino, kad buvo gautas Vilniaus apskrities policijos komisariato prašymas padėti pareigūnams užtikrinti viešąją tvarką.

„Patruliuodami šauliai prižiūri viešąją tvarką, kaip aktyvūs piliečiai jie gera valia prašo asmenų, kurie nesilaiko karantino reikalavimų, jų laikytis, prevenciškai apie juos primena besibūriuojantiems asmenims.

Kilus nemalonumų ar incidentų, šauliai kviečia policijos pareigūnus, patys jokių veiksmų nesiima, tik geranoriškai primena, įspėja apie šiuo metu viešose erdvėse galiojančią tvarką ir nustatytas taisykles“, – sakė D. Pukertaitė.

„Dažniausiai žmonės būna pamiršę užsidėti kaukes, tad padėkoja ir užsideda“, – apie tai, kaip patruliuoja šauliai, sakė jis. Pašnekovo teigimu, greičiausiai šauliai jėgos prieš civilius nėra panaudoję apskritai istorijoje: kilus konfliktams arba sudėtingesnėms situacijoms, kviečiama policija arba greitoji.

Verdiktas: Manipuliacija

Internete plintančios nuotraukos – išimtos iš konteksto. Jose vaizduojamos ne jėgos struktūros, o patruliuojantys Šaulių sąjungos nariai. Kaip LRT.lt aiškino patys šauliai, patruliuojant žmonėms dažniausiai buvo primenama apie reikalavimą dėvėti kaukes, konfliktų nekilo ir jėga nebuvo naudojama, šauliai netrukdė miestiečiams ar miesto svečiams prieiti prie eglutės.

Delfi melo detektorius - Vaizduotė stebina: teigia, kad COVID-19 nosiaryklės testo metu žmonės ir skiepijami

Nuotraukoje, kuria dalinasi įvairiose sąmokslo teorijas platinančiose grupėse, parašyta, kad „tyrėjai sukūrė mažyčius robotus, kurie gali gali pristatyti vaistus į reikiamą kūno vietą“. Priduriama, kad neva tai įrodo, kad pagaliukas su vatos tamponėliu, kuriuo atliekamas testas, kartu ir paskiepija.

Nosiaryklės testo metu nepastebimai paskiepyti žmogų yra neįmanoma, todėl tokia informacija laikoma melaginga.