Koronavirusas covid-19 iš gyvūnų į žmones galimai peršoko per skujuočius

Nykstantys skujuočiai galėjo būti tarpiniai viruso nešiotojai, kurie paskatino naujojo koronaviruso plitimą Kinijoje, pareiškė šalies mokslininkai.

Mokslininkai jau anksčiau įtarė, kad koronavirusą, nuo kurio mirė daugiau nei 630 žmonių, o užsikrėtusiųjų skaičius viršija 31 000, gyvūnai gruodį pirmąkart perdavė žmonėms vidurio Kinijoje mieste Uhane.

Pietų Kinijos žemės ūkio universiteto mokslininkai žvynuotuosius skujuočius įvardijo kaip „galimą tarpinį nešiotoją“, teigiama universiteto pranešime. Manoma, kad naujojo koronaviruso šaltinis – šikšnosparniai, tačiau mokslininkai tvirtina, kad žmonės galėjo užsikrėsti nuo tarpinio nešiotojo.

Skujuočiai yra juodojoje rinkoje dažniausiai parduodami gyvūnai pasaulyje, per pastarąjį dešimtmetį iš gimtųjų Azijos ir Afrikos miškų buvo paimta daugiau nei milijonas šių gyvūnų, tvirtina Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN).

Nelegali skujuočių prekyba ypač klesti Kinijoje ir Vietname, kur jų žvynai naudojami, nors ir neturi jokio poveikio sveikatai, liaudies medicinos reikmėms, o jų mėsa parduodama juodojoje rinkoje.

Pagal Lietuvos rytas

Priminimas

Tradicinė kinų medicina yra netikro gydymo priemonių grupė. Ji prisideda prie pacientų laiko ir pinigų švaistymo, retų gyvūnų naikinimo, o šiuo konkrečiu atveju, galimai, - tapo naujos pavojingos ligos covid-19 židiniu.

Papildomos nuorodos