Gripo statistika, ir TV3 netikrų sensacijų kūrėjai

  • 2020-02-03
  • Laisvamanis
  • Kita

Gripas - pavojinga liga, pasiskiepyti nuo jo šį sezoną dar ne vėlu:

Š. m. sausio 20–26 d. dėl gripo šalies ligoninėse gulėjo 99 asmenys, tarp jų 71 vaikas ir 1 nėščioji, 7 asmenys buvo gydomi intensyvios terapijos skyriuje.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

Pasikeitė informacijos apie gripą šaltinis

[Sveikatos apsaugos ministerija] informavo, kad dėl gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) žiniasklaidai, suinteresuotoms institucijoms informaciją teikia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Anksčiau šią informaciją platindavo ir NVSC ir ULAC (Užkrečiamų ligų ir AIDS centras)

– Pagal TV3

TV3 redakcijai dvejetas už antraštę

TV3 savo straipsnį pavadino sensacingai - “Ministerijos akibrokštas ULAC: uždraudė kalbėti apie gripą ir koronavirusą”, tačiau straipsnyje jokio akibrokšto nėra, tik paprastas paaiškinimas, kad statistiką apie gripą bei informaciją apie koronavirusą skleis centralizuotai per NVSC, kad būtų mažiau sumaišties ir dublikavimo.

NVSC yra pavesta koordinuoti gripo ir ŪVKTI duomenų srautą, kadangi NVSC ir surenka, ir apibendrina gripo bei ŪVKTI duomenis. Šis sprendimas leidžia atsisakyti funkcijų dubliavimo, užtikrinti aiškesnę gripo ir ŪVKTI epidemiologinę priežiūrą, sumažinti administracinę naštą ir aiškiai apibrėžti atsakomybę už informacijos teikimą.

Dėl naujojo koronaviruso SAM Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje priimtas sprendimas, kad informacija koordinuojama per SAM Spaudos tarnybą. Priduriama, kad tai yra įprasta praktika tokiais atvejais siekiant, kad visus pasiektų naujausia, tiksli informacija.