Prezidentienė ir moterų teisės kažkaip nelabai sutelpa

Dabar Lietuvoje turime energingą, išsilavinusią, elegantišką, daug nuveikti pasiryžusią prezidentienę. Stebėdama Dianos Nausėdienės pasisakymus viešumoje susidariau įspūdį, kad jos ketinimai kyla iš širdies, iš tikro noro pagerinti pasaulį. Tačiau D. Nausėdienės žvakutės uždegimas akcijos „Renkuosi gyvybę“ metu dalį visuomenės suglumino, o Delfi.lt pasirodęs interviu daugelį tikrai ne juokais išgąsdino.

Netrukus po šio interviu internete kaip atsakas atsirado pašaipūs memai, kuriuose Jūsų, gerbiama Diana Nausėdiene, žodžiai buvo lyginami su Margaret Atwood kūriniu „Tarnaitės pasakojimas“. Primenu, kad tai – distopinis romanas, vaizduojantis moterų kaip reproduktorių pavergimą patriarchalinėje visuomenėje. Paralelė tarp D. Nausėdienės idėjų ir „Tarnaitės pasakojimo“ greičiausiai radosi iš interviu nuskambėjusių žodžių, jog vyras yra gyvybės kūrėjas ir moteris turi atsiklausti jo leidimo, prieš nuspręsdama, ką daryti su nėštumu.

Ir vis tik tarp eilučių ir loginių prieštaravimų išskaičiau D. Nausėdienės geranoriškumą. Noriu tikėti, kad Lietuvos pirmoji ponia iš tiesų nusiteikusi pagerinti kai kurių žmonių gyvenimą, tačiau galbūt koją kalbant pakišo jaudulys ir, akivaizdu, problemų neišmanymas. Pastaruoju atveju dar yra daug laiko pasitaisyti. Turbūt logiški tolimesni žingsniai būtų pirmajai poniai pasikonsultuoti ne su bažnyčia, bet, pavyzdžiui, su Žmogaus teisių centru ir Krizinio nėštumo centru. Nuoširdžiai linkiu pasigilinti į šiame rašinyje paminėtas temas ir sėkmės laukiančiuose darbuose.

LRT

Priminimas

  • Deja, Lietuvoje yra daug veidmainiškų organizacijų. Viena iš jų - “Krizinio nėštumo centras”. Kiek daugiau apie jį čia