Vyriausybė siūlo įteisinti netikrą gydymą

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė Seimui įteisinti alternatyviąją mediciną. Projektą pateikęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad dabartinė situacija, kai papildoma ir alternatyvi medicina nėra reglamentuota, šiandien kelia pavojų.

(Pagal 15 min)

Tačiau reikėtų pripažinti, kad pripažinimo suteikimas netikram gydymui yra dar pavojingesnis. Juk mes dabartinę efektyvią ir saugią mediciną turime vien dėl to, kad sveikatos paslaugų teikimui taikome labai griežtus reikalavimus:

  • turi būti įrodymai, kad tai - efektyvu
  • turi būti tyrimai ir įrodymai, kad tai saugu
  • gydytojai turi mokytis daug metų ir būti prižiūrimi keletą pirmų praktikos metų

Standartus ir įstatymus sveikatos paslaugoms mes jau turime. Naujasis įstatymas tik sukurs dvigubus standartus kokybei, efektyvumui ir saugumui. Iš kitų šalių patirties žinome, kad tokie įstatymai viso labo padeda kurtis pseudomediciną vienijančiomis, lobizmu užsiimančioms ir savo narių (o ne pacientų) interesus ginančioms organizacijoms.

Gerai, kad bent jau dalis politikų supranta, jog šarlatanų įteisinimas kelia pavojų:

Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad tokie projektai kelia nerimą, ar valdantieji nesiekia apskritai menkinti tradicinės medicinos.

Ji priminė valdančiųjų „valstiečių“ parlamentaro Dainiaus Kepenio bandymus menkinti skiepų naudą. „Reikščiau nerimą dėl bendros krypties, ar nėra taip, kad ta tradicinė medicina, mokslu grįsta medicina silpnėja kitų alternatyviųjų šakų sąskaita“, – BNS sakė politikė.

(Pagal 15 min)

Taip pat man kliūna ir terminas “papildomoji ir alternatyvioji medicina”:

  • Gydymo būdas arba veikia, arba neveikia.
  • Gydymo būdas arba yra patikrintas, arba yra nepatikrintas.
  • Jeigu jis nepatikrintas, tai kodėl leidžiama eksperimentuoti su žmonėmis?
  • Jeigu gydymo būdas yra patikrintas ir veikia - tai jau yra medicinos dalis.
  • Jeigu gydymo būdas yra patikrintas ir neveikia - tai kokia gi čia alternatyva ir koks gi čia papildymas? Derėtų pastebėti, kad dauguma tų alternatyviosios “medicinos” priemonių jau yra pakankamai ištirtos (homeopatija, akupunktūra, įvarūs ajurvedos ir kinų medicinos aspektai), kad būtų galima tvirtai sakyti - tai visiškai neveikia.

Pirminis šaltinis