JT migracijos paktas

  • 2018-12-19
  • laisvamanis
  • Kita

Kadangi tai teisiškai neįpareigojantis dokumentas, tai nemanau, kad jis svarbus. O štai žiniasklaida rašydama apie JT migracijos paktą nusipelno dvejeto, nes nepateikia nuorodų į pirminius šaltinius.

Tad štai nuoroda į tą paktą (angliškai, PDF formatu): https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180713_agreed_outcome_global_compact_for_migration.pdf

Man dar kliūna šio pakto kritikai su savo nacionalizmu, idiotiškais pasipiktinimais ir pan.

Štai kažkas piktinasi:

„Šiandien didžiosios valstybės – JAV, Austrija ir kitos nepasirašo Migracijos pakto, o mes vėl skubame pasirašyti. Kodėl? Argi mes nematome, kas vyksta pasaulyje?

Tad teks tik priminti, kad JAV ir Australija pasižymi migrantų ir pabėgėlių teisių pažeidimais. Pvz. šis paktas kalba (23.e punktas) apie tai, kad reikia ginti migrantų vaikų teises. Ar reikia priminti, kad JAV sistemiškai atskirinėja vaikus nuo tėvų?

Paktas kalba (16.13 punktas) apie tai, kad migrantų sulaikymas būtų taikomas tik, kaip paskutinė priemonė, tuo tarpu Australija garsėja tuo, kad žmones ieškančius prieglobsčio neribotam laikui ir neteisėtai sulaiko salose už Australijos ribų.

Štai Respublikoje koks tai tipas piktinasi:

Žodis „teisė“ dokumente kartojasi 112 kartų, žodis „pareiga“ nėra pavartotas nė karto. Taip pat nė karto nepaminėtas žodis „demokratija“. Skelbiama, kad dokumentas nėra įpareigojantis, neva valstybės gali pačios savo valia jį taikyti, tačiau beveik 100 kartų jame pasikartoja žodis „įsipareigojame“.

Visų pirma spręsti apie tekstą pagal tai, kiek ten pasikratoja vienas ar kitas žodis yra kvaila!!!

Antra kalbant būtų gerai, jeigu susitarime ginti žmonių teises būtų įsipareigojama atlikti tam tikrus veiksmus.

Klaipėdos dienoje atsirado dar vienas žodžių skaičiuotojas:

Tačiau ne vienas tam nepritariantis Lietuvos politikas pastebėjo, kad šiame susitarime nė vienu žodžiu neužsimenama apie nacionalinių valstybių piliečius, apie jų teises. Manoma, kad tuo bus siekiama sukurti privilegijuotą padėtį migrantams atvykimo šalyse lyginant su juos priimančių šalių gyventojais.

Kadangi paktas skirtas ginti migrantų teisėms ir šalims padėti bendradrbiauti migracijos srityje, tai nieko nuostabaus, kad čia nekalbama apie gyvūnų teises, sportą ar „nacionalinių vakstybių piliečius“.

Kaip ten bebūtų: paktas – neįpareigojantis, bet aš pats jį naudočiau, kaip visai gerą sąrašiuką, jeigu man tektų spręsti migracijos klausimus.