Verta perskaityti: homeopatija neveikia

Kauno diena: Homeopatijos gydymo metodas prieina liepto galą?

Homeopatija niekada neveikė, nes ji grįsta absurdiškom idėjom, prieštaraujančiom visoms mūsų sukauptoms mokslo žinioms. Tad puiku, kad yra galybės tyrimų rodančių, jog homeopatija neveikia. Tačiau ir apmaudu, kad mums reikėjo švaistyti resursus įrodyti akivaizdiems dalykams.

15 min: LSMU vaistinės gaminami „vaistai“ nuo visų ligų – cukrus po 174 eurus už kilogramą

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) turi vaistinę, kurioje ugdomi studentų praktiniai įgūdžiai teikti farmacines paslaugas. Tačiau dauguma vaistinės interneto svetainėje siūlomų produktų yra homeopatiniai, čia jų yra dešimtys rūšių, bet visų sudėtis beveik identiška – 20 gramų pakuotėje yra 20 gramų cukraus. Gydytojai įspėja, kad tokių preparatų vartojimas jokiu būdu negali pakeisti tikro gydymo.

„Kai toks gydymo būdas atsirado XVIII amžiaus pabaigoje, galima buvo sakyti, kad tai buvo progresas medicinoje. Pasakysiu kodėl: iki to laiko buvo gydoma labai paprastai – jei kažkas atsitinka, gydoma priešingai. Jei žmogus karščiuoja, jį šaldydavo, gydymas buvo pagrįstas kraujo nuleidimu, vimdymu, laisvinamųjų vaistų naudojimu. Tokių drastiškų būdų pacientai neišlaikydavo ir daug jų numirdavo“, – teigia J.Gulbinovič.

Pasak jos, vokiečio Samuelio Hahnemanno išrastas būdas bent jau žmonių nežudė – tiesiog neturėjo jokio poveikio.