Lenkijoje ketinama visiškai uždrausti abortus

Lenkijos parlamentas atvėrė duris viduramžiškam įstatymui:

Lenkijos parlamentas pirmą kartą šalies istorijoje atsisakė šiukšliadėžėn išmesti siūlymą visiškai uždrausti abortus. Tai reiškia, kad viduramžiškam įstatymui, kuris numato penkeriems metams į kalėjimą siųsti abortą darančius medikus bei nėščiąsias, yra atveriamos durys.

Vienoje religingiausių ES valstybių, kurioje priklausomybę Katalikų bažnyčiai deklaruoja net 95 procentai gyventojų, fundamentalistinės tikinčiųjų grupės tokių siūlymų pateikdavo nuolat. Juos Seimas iki šiol visada atmesdavo motyvuodamas, kad šalyje egzistuojantis abortų įstatymas ir taip yra vienas konservatyviausių Europoje.

Šį kartą Bažnyčios įkvėptam įstatymo projektui buvo uždegta žalia šviesa. Jį nurodyta aptarti komisijose, o po to parlamentarai balsuos dėl įsigaliojimo. Pataisų likimas priklauso nuo prieš metus šalį ėmusios valdyti katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP), kuri kontroliuoja valdančiąją daugumą Lenkijos Seime.

Lenkijoje protestuota dėl abortų:

Varšuvoje tūkstančiai juodai apsirengusių demonstrantų šeštadienį susirinko prie Lenkijos parlamento protestuoti prieš siūlymą beveik visiškai uždrausti abortus šalyje.

Protestą inicijavo už moterų teisę pasirinkti abortą pasisakanti koalicija „Gelbėkime moteris“. Valdančioji konservatorių partija „Teisė ir teisingumas“ siūlo, kad abortas būtų galimas tik tuo atveju, kai kyla pavojus moters gyvybei. Taip pat siūloma didinti bausmes abortus atliekantiems gydytojams.

Papildomos nuorodos: