Lenkijos vyskupai ir valdžia ketina visiškai uždrausti abortus

Kunigai Lenkijos bažnyčiose praėjusį sekmadienį per mišias skaitė oficialų Vyskupų konferencijos raginimą vyriausybei visiškai uždrausti abortus.

Kunigų pareiškimui sutartinai pritarė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderiai ir premjerė Beata Szydlo.

Tačiau moterų organizacijos ir opozicinės partijos 18 Lenkijos miestų rengė protesto demonstracijas. Didžiuliai protestai vyko ne tik prie TTP biurų ir savivaldybių, bet ir prie bažnyčių.

Viena tokia demonstracija Varšuvoje sukėlė didelį skandalą.

Šv.Onos bažnyčioje grupė feminisčių garsiais protesto šūksniais nutraukė kunigo agitaciją ir sukėlė nemažą sąmyšį. Dėl to vienas parlamentaras padavė protestuotojas į teismą dėl religinių jausmų įžeidimo.

Dabar Lenkijoje galioja prieš 23 metus priimtas vienas griežčiausių abortų įstatymų ES.

Pagal jį abortus leidžiama daryti tik trimis išimtiniais atvejais: po išprievartavimų, iškilus grėsmei moters gyvybei ir vaisiaus išsigimimo atveju. Dėl tokio griežto įstatymo per metus padaroma tik apie pusę tūkstančio legalių abortų. Tuo metu kone 200 tūkst. lenkių šios procedūros yra atliekamos nelegaliai.

Dabar, kai dvasininkai ragina visiškai uždrausti abortus, manoma, kad nelegalaus vaisiaus gyvybės nutraukimo atvejų tik daugės.

(Pagal Lenkijoje įsiplieskė karas dėl abortų | lrytas.lt)