Nevaisingumas ir netikras gydymas

31-erių Simonos kova su nevaisingumu: svajojau apie tris vaikus, o man gresia menopauzė - LRT

Šiandien poros name trūksta durų, pora neperka baldų, neįrengia virtuvės, neįsistato dušo stiklų, nes visus pinigus skiria akupunktūrai, vaistams ir kitoms procedūroms, kurios bent 1 proc. gali padidinti tikimybę susilaukti vaiko

Susilaukti vaiko gali padėti akupunktūra, jos procedūras rekomenduoja ir gydytojai, pasikliaujantys tik moksliniais tyrimais. Tačiau Simona iš nevilties griebiasi ne tik mokslu pagrįstų praktikų.

„Aš pas bioenergetikę vaikščiojau, gėriau užkalbėtą vandenį, tokiomis nesąmonėmis užsiiminėjau. Nesu labai religinga, bet vaikštau į bažnyčią ir būtent pranciškonų, nes ten yra nėščios Mergelės Marijos skulptūra. Aš visokiais kraštutinumais užsiimu, siunčiuosi vitaminų iš užsienio, moku muitus, nes nepasitikiu gydytojais“, – prisipažįsta Simona.

Ką daryti?

  • Medikams, kurie įtikėjo “akupunktūra” - (nes akupunktūros šalininkai sugebėjo užversti mokslinę literatūrą labai prastos kokybės tyrimais), nustoti švaistyti pacientų laiką ir emocijas šioms pseudomokslu grįstoms procedūroms.
  • Pacientams - nešvaistykite laiko, pinigų ir pastangų burtams, užkalbėjimams, homeopatijai, religijai ir beverčiams vitaminams.
  • Pacientams - pasitikėkite gydytojais ir specialistais.

Akupunktūra (ir akupresūra) neveikia ir neturi pagrindo veikti

Kad akupunktūra neveikia išsiaiškinome jau seniai. Vos tik atliekamas koks didesnis ir gerai kontroliuojamas tyrimas išaiškėja, kad akupunktūros efektas toks pats kaip ir placebo. (Pvz čia, čia ir čia). Ir tai reiškia, ne tai, kad placebas veikia, o tai, kad akupunktūra neveikia!

Dar keletas nuorodų netikiu.com svetainėje.