Sąmokslo teorijų sklaida bei velnias Glaudžių kaime Plungės rajone

  • 2024-02-17
  • Laisvamanis
  • Kita

Sąmokslo teorijų sklaida

Kodėl žmonės skleidžia sąmokslo teorijas? Atsakymas gali būti nemalonus

Nauji tyrimai rodo, kad noras sugriauti nusistovėjusią politinę sistemą yra stiprus motyvas dalytis sąmokslo teorijomis. Nepriklausomai nuo to, ar tas, kuris dalijasi teorijomis, jomis tiki, ar ne.

[…]

Kaip ir ankstesniuose tyrimuose, Ch. Farhart ir komanda nustatė, kad tikėjimas sąmokslo teorija yra stipriausias veiksnys, lemiantis, ar asmuo yra linkęs skleisti ją socialiniuose tinkluose. Dažnai šie įsitikinimai kyla iš neišspręstų rūpesčių, su kuriais žmonės kovoja kasdieniame gyvenime.

Velnio skulptūra Glaudžių kaime Plungės rajone

alt text

Nuotrauka iš Delfi: Pakelėje nutūpęs raguotasis ir stebina, ir gąsdina - Delfi kultūra

Citata iš TV3:

Atvykusius į Glaudžių kaimą Plungės rajone pasitinka velnias. Jį pagamino ir ant stulpo patupdė vietos gyventojas, kalvis Artūras. Šėtoną amatininkas kūrė po darbo vakarais Norvegijoje. Vėliau visą parsivežė į Lietuvą. Tiesa, vyras sako, kad nėra satanistas ir tamsiųjų jėgų negarbina.

Anot dvasininkų, taip velnią vaizduoti nėra gerai. Klaipėdos universiteto profesorius, kunigas Saulius Stumbra įsitikinęs, kad kiekvienas žmogus turi įvertinti, kam stato paminklą.

Maža to, anot dvasininko, Artūras gali savo kaimui padaryti meškos paslaugą. Velnias vis dėlto – blogio simbolis, o tokie traukia tik negandas.

„Nes ką šauksi, tą prisišauksi. Tai, turbūt, atsakymas būtų toks, kad nederėtų viešoje vietoje reklamuoti tokių ženklų. Blogio ženklų – pabrėžiu“, – teigė kunigas S. Stumbra.

https://www.tv3.lt/naujiena/lietuva/plunges-rajone-pastatyta-skulptura-siurpina-zmones-situo-keliuku-jau-bijo-pravaziuot-n1288096

https://www.delfi.lt/kultura/naujienos/pakeleje-nutupes-raguotasis-ir-stebina-ir-gasdina-95733481