2022 gruodžio nuorodos

  • 2022-12-22
  • Laisvamanis
  • Kita

Netikras gydymas - Eteriniai aliejai

Kūdikius eteriniais aliejais gydantiems tėvams medikai turi žinių: natūralu nelygu saugu - LRT:

„Aromaterapija nėra žaidimas“, – įspėja LRT.lt kalbintos gydytojos ir kviečia aklai nepasitikėti reklama. Vietoj eterinių aliejų garinimo ir tepimo medikės rekomenduoja daugiau dėmesio skirti nosies higienai ir suvartoti pakankamą kiekį skysčių. „Kainuos mažiau, o sveikatai duos kur kas daugiau“, – tikino LRT.lt pašnekovės.

Valstybinė vartotojų teisių kontrolės tarnyba primena, jog eteriniai aliejai nėra vaistai, todėl jais nereikėtų gydyti peršalimo ir kitų virusinių ligų. Gamintojams, kurie neretai mėgsta pasigirti skambiomis frazėmis apie tai, kaip eteriniai aliejai „malšina skausmą“, „padeda išvengti peršalimo“ ir panašiai, tarnyba primena, jog už klaidinančią reklamą gresia baudos.

Nereikalingas gydymas - intraveninė terapija

Reklamose dažnai skelbiama, kad intraveninė terapija padeda greičiau įveikti virusines ligas, mažina lėtinį nuovargį – tai nėra moksliškai pagrįsta. Deja, nėra universalios lašinės visiems žmonėms. Žmogui gali būti vitaminų trūkmumas, bet gali būti ir jų perteklius. Visais atvejais, ar paskiriant lašinę, ar skiriant kokį nors naują papildą vartoti, pacientas turi konsultuotis su gydytoju”, – kalbėjo šeimos gydytoja.

Vakcinos nuo Covid-19

Gripas

Nuo gripo skiepytis dar ne vėlu (bet būtų geriau jei kitą kartą tai padarytumėte dar prieš įsisukant gripo sezonui).

Ateizmas

Žmonių teisės

Portugalijos parlamentas penktadienį trečią kartą priėmė įstatymo projektą, kuriuo dekriminalizuojama eutanazija, po to, kai du ankstesnius bandymus vetavo konservatyvusis prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa.

Dabar Portugalijos prezidentas turės nuspręsti, ar pasirašyti įstatymą, ar perduoti jį Konstituciniam teismui toliau nagrinėti, ar dar kartą vetuoti.

  • Prancūzija imasi diskusijų apie eutanazijos legalizavimą - 150 atsitiktinai parinktų žmonių, ne politikų, diskuotuos apie eutanazijos legalizavimą. The Economist

Gaudijos vaišnavai

Bažnyčia prieš žmonių teises

Organų donorystė

Seimui pateiktas svarstyti numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Jei būtų priimtos Seimo narės konservatorės Jurgitos Sejonienės pateiktos Žmogaus audinių, ląstelių, organų donorystės ir transplantacijos įstatymo pataisos, numanomo sutikimo modelis pakeistų šiuo metu Lietuvoje galiojantį informuoto sutikimo modelį. Numanomo sutikimo modelis nuo dabar galiojančio skiriasi tuo, kad žmonėms nereikėtų pasirašyti jokio sutikimo, norint po mirties tapti organų donoru. Pagal numanomo sutikimo modelį visi žmonės laikomi potencialiais donorais, išskyrus tuos, kurie raštu pareiškia to nenorintys.

Tam, priešinasi Katalikų Bažnyčia.

Medijų raštingumo ugdymas

  • Miteinander Media Literacy - Lietuvos vokiečių kalbos mokytojų leidinys apie tai, kokius projektus jie vykdo su mokiniais medijų raštingumui ugdyti.

Pirmieji du puslapiai vokiškai, bet po to tekstas pateikiamas ir vokiškai, ir lietuviškai.